Betong i badrum.

Betong i badrum, toalett m.m
Vi får ofta frågor om det är lämpligt med betong i badrum och toalettmiljö. Vi har genomfört ett antal sådana projekt under åren och det är lika lämpligt som något annat ytskikt på marknaden såsom mosaik, kakel eller klinker. Men absolut viktigt att inte “låsa” betongen med två komponents lacker eller epoxi. Betongen ska vara diffusionsöppen (kunna andas). Om inte så kan vatten/fukt  krypa under lackskiktet och då spricker/ krackelerar ytan så småningom. Gillar man den råa, lite avskalade looken så är betong oslagbart i badrum, toalett mm. Dessutom är det både minimalistiskt och funktionellt. Det anser både våra kunder och vi själva. Denna sida är just till för dig som går i motsvarande tankar. Att rama in din badrums-, toalettmiljö med rå eller mer polerad betong.
Här får du svaren på de frågor som vi ofta får. Det är antagligen samma som de du hade tänkt ställa till oss vid ett samtal eller i ett e-mejl.

Är microcemeneterad betong certifierad för våtrum?
Den absolut mest frekventa frågan är just denna gällande om microcement är en certifierad produkt att använda i våtutrymmen. Svaret är mycket enkelt. Microcementerad betong är ett ytskikt precis som vilken kakel-, eller klinkerplatta som helst som du finner ute i handeln. Det finns ingen certifiering för ytskikt i Sverige utan vad som är viktigt är att ditt tätskikt är godkänt. Mer info på GVK, läs mer.
Vi rekommenderar också att en fackman utför tätskiktsarbetet samt läggning av fix. Sistnämnda bör vara av samma märke som tätskiktet då de “gifter” sig bäst med varandra.
OBS Vi vill alltid komma i kontakt med den av dig anlitade fackman före arbetets start. Detta för att klargöra fix-ytan kontra brunnshöjden som måste komma i rätt nivå. Detta för att vi ska kunna jobba upp betongen helt i linje med brunnskanten (silen).

Renovera ett gammalt badrum med betong?
Nästa stora fråga är om det går att “klä” ett gammalt badrum med betong utan att behöva riva ut den tidigare inredningen. Oftast för att slippa lägga nytt tätskikt som lagen föreskriver. Svaret är ja, det går mycket bra såvida det inte finns allvarliga skador på det gamla ytskiktet, trasiga eller t o m avsaknad av klinkerplattor. Revor eller lösa linoleum-, eller plastmattor är inte heller ett gångbart alternativ att bara cementera över. Man får inte riva eller bryta bort delar av det gamla ytskiktet utan att genomgående lägga ny fuktspärr.

Är verkligen betong lämpligt i duschutrymmen?
Denna fråga hänger ihop med att man tänker sig att betongen destrueras på sikt av vatten och fukt. Med ständigt återkommande intensiv vattenflöde och fukt borde betongen till slut förändras. Den oron är berättigad om det vore obehandlad traditionell gjuten betong som använts.

Svaret på frågan är ja för ett microcementerad betongyta är 3 mm tunn och nästan helt utan porer. Det absolut avgörande är vår efterbehandling av golvet. Genom efterbehandlingens samtliga 3 steg så är golvet extra skyddat och förstärkt ner i porerna under ytskiktet (ytbetongen). Du kommer självklart att  få fuktfläckar men de torkar snabbt ut och lämnar inga spår efter sig.  Och destruerar inte heller betongen. Geografiska områden med lågt PH värde (hög surhetsgrad) kan uppleva att mindre kalkfläckar blir synliga.
Vår rekommendation är att om du bor i ett sådant område så vattenskrapar (fönsterskrapa) du golvet och torkar upp efter du duschat. En del anser att lite fläckar ger extra patina och ålderstecken till betongen. Din bedömning får gälla hur du ska hantera just ditt betonggolv och dina betongväggar.

Kan man ha golvvärme i badrummet?
Självklart kan du det för betongen är inte på något sätt sämre än traditionellt utan tvärtom. Microcementerad betong har en klart bättre värmeledningsförmåga än exempelvis klinker. Det finns dessutom ingen värmetjuv i form av tjockare klinkerplattor med avgränsade fogar(nivåskillnader).
Betongen är ju slimmad med endast 3 mm tjocklek ovanpå fixytan och dina värmeslingor, vilket ger en klart bättre och effektivare värmespridning.

Kan man klä ett helt badkar i betong?

Självklart kan man det. Vad som skiljer här är att vi använder en mer vattenresistent betong i badkaret kallad Poolcrete. Denna cementen läggs också i skikt och ger motsvarande design och struktur som yttersidorna på ditt badkar.

Detta är sammantaget de mest vanliga frågorna gällande betong i badrum. Har du någon ytterligare fråga utöver dessa så bara ring eller e-posta dina frågor.

Vill du tillbaka till sidan “Vad är microcement” klicka här

Vill du kortfattat få en översikt gällande ala fördelar med microcementerad betong så läs här.

 

 

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara