Microcement i härdad form är en betong med helt unika egenskaper.
Till skillnad mot cementprodukter som man gjuter eller flyter så appliceras microcement mekaniskt på den aktuella ytan och i flera tunna skikt (se bilden). Den mekaniska och ostrukturerade bearbetningen och färgval ger varje objekt en unik och vacker icke homogen betongyta..Och dessutom en mycket tålig yta mot mekaniskt slitage och fläckar. Man väljer således microcement när man vill vara helt unik med härliga rustika, dekorativa, fogfria betonggolv och väggar. Microcementerad betong fungerar också mycket bra som ytskikt istället för kakel, klinker, plastmatta e t c. i våtutrymmen. Läs mer om våtutrymmen

Vad består microcement av?
Microcement i pulverform (vit) består av extremt finkrossad kvarts, kalksten, marmor, granit och skiffer. Microcement blandas företrädesvis med flytande härdare (bättre kvalitet) och kallas då två komponents cement. Ballasten i microcementerad betong framträder inte alls vid efterslipning som den exempelvis gör på en diamantslipad betongplatta. Gjutbetong ger ett mer granitliknande resultat som kallas terrazzoeffekt. Microcementerad betong med sin sammansättning har en hög elasticitet och fäster i stort sett på de flesta typer av material. Armering sker dock som vanligt.

Fördelen med microcementerade betonggolv.

Väljer man microcement som ytskikt så slipper man exempelvis vid en renovering riva ut gammal klinker, kakel, platsgolv m m. Man överbrygger helt enkelt det gamla underlaget. Ett microcementerat golv är dessutom både stötdämpande (ergonomiskt) och ljuddämpande oavsett tidigare underlag. Detta till skillnad mot gjuten och diamantslipad betong som är helt stum och kan kännas kall utan golvvärme. I övrigt så skapar vi en helt unik design för varje enskilt objekt beroende på de mekaniska och ostrukturerade rörelserna som utföres vid applicering..
Gällande bänkskivor så vinner man mycket på att den färdiga skivans viktbelastning inte är så hög (1/3) som för gjutna betongskivor.
En sammanställning av microcements samtliga fördelar och teknisk data finner du här, Läs mer

Microcement för reparation av gamla betonggolv!

Ett gammalt och sprucket betonggolv behöver inte lagas (injekteras) innan man överbrygger med en ny microcementerad yta lagd på en täckande armeringsmattan.

Hur går det rent praktiskt till!
Spackling (nivåutjämning) av fogar sker alltid före applicering. Parkett-, trägolv tar man däremot bort och ersätter med golvgips eller flytspackel, minus 3 mm. För 3 mm är nämligen total betongtjocklek efter läggning och det inkluderar armeringen.
Microcement appliceras direkt på underlaget (klinker, linoleum, golvgips, fix betongplatta mm). Microcement appliceras i fyra separata skikt för maximal slitstyrka (schematisk bild, till höger).
En s.k armeringsmatta (extra tunn glasfiberväv) läggs på golvytorna för att bilda en homogent sammansatt armerad golvyta.
Först appliceras den grova cementen (bas) i två separata skikt med traditionell metallspade. Efter 12-14 timmars mellanhärdning och grovslipning är det dags att applicera ytcementen bestående av mycket finkornig och porfri cementmassa(fin). Även denna cement appliceras i två separata skikt för att skapa en homogent slät och porfri cementyta. Detta arbete utförs istället med en gummiklädd spade. Avslutningsvis så maskinslipar (polerar) vi betongytorna samt impregnerar och skyddar betongen med en speciellt framtagen och difussionsöppen efterbehandling. Ett nylagt betonggolv kan möbleras dagen efter vid användande av möbeltassar. Efter sju dygn är betongen genomhärdad varpå möbeltassar kan tas bort och eventuell golvvärme kan aktiveras (stegvis).

Microcement oavsett färg bildar en mycket slittålig och dekorativ betongyta.
Vi erbjuder ett obegränsat utbud av UV-säkrade betongfärger. Vi blandar olika pigment på plats hos dig enligt dina riktvärden.
Och ett prov (prover) kan visas på basbetongen innan du slutgiltigt bestämmer dig. Färgpigment mixas antingen direkt i cementmassan
eller kan appliceras i efterhand genom s k.svampning. Allt för att skapa en helt unik och individuell betongdesign..

Efterbehandling
Avslutningsvis impregneras golvytorna med ett djupgående fläckskydd och därefter behandlas ytorna med en matt eller halvmatt betongpolish (grund). Vill man ha mer glans så kan man använda vår nästa produkt som är en självpolerande golvpolish.
Våra betongytor är alltid diffusionsöppna ( kan andas) efter behandling.

Användningsområden
Inomhus
– Populärt på alla typer av golvytor samt väggar. I toaletter, badrum, vardagsrum, entréer, korridorer, trappor, garage)  samt för olika interiördetaljer som bänkskivor i kök, hyllplan etc.
Utomhus
– Populärt till fasader, terrasser, balkonger, entrétrappor, poolområden, pool-, och badkar, uteplatser mm.

Var & när skapades microcement?
Microcement har sitt ursprung från södra Europa. Främst Spanien och Italien där tillverkningen också sker. Microcement är väldigt populärt i dessa länder sedan 20-25 år tillbaka. Microcementerade betongytor finns överallt och turistar man i dessa länder kan man knappast undgå att stöta på dessa. Förutom i privata hem finner man det även på museer, i butiker, hotell, shoppingcentra, kontorsmiljöer, restauranger mm, Att microcement blivit så populärt beror på att microcementerade ytor har en otroliga slitstyrka samt dess stöt-, och ljuddämpande effekter. Till norra Europa började microcement göra sitt intåg för ca 10 år sedan och till Sverige kom microcement för ca 5 år sedan. Idag finns ett tiotal anläggare i Sverige.

Om man trots allt vill klinker och då i udda format än vad marknaden kan erbjuda?
Visst kan vi skapa helt valfria storlekar och mönster av betongklinkers. Antingen med en s k. dekorfog (ofärgad/färgad) eller en naturlig försänkt fog om så önskas. Naturfogarna försänks (1 mm)  i efterhand med vinkelslip.

MDFsquarefloor

Golvvärme.
Självklart kan du ha golvvärme under en microcementerad yta. Skall vara avstängd minst 24 timmar innan vi påbörjar arbetet och aktiveras tidigast 7 dygn efter att vi avslutat arbetet.

Infälld dekor eller logotyp.
Du kan få valfri dekormönster eller en logotyp infällt i golvet / väggen. Detta görs med sk. självhäftande mönstrade stencilier som fästes på golvytan och de områden som ska färgas frilägges. Sedan tas stencilierna bort och ytbehandling utförs. Detta kan vara lämpligt i en butiksentré, i en utställningslokal m.m.

Sammanfattning
Med denna nya kunskap så kanske du ska överväga i din kommande renovering eller nybyggnation att tänka på microcement som ett fullgott interiör och exteriöralternativ när du vill ha betong.
grund av extrem noggrannhet och en hög komplexitet i läggningsarbetet rekommenderar vi att du anlitar en certifierad och utbildad anläggare.Dessutom är efterbehandlingen mycket viktig

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Fogimitation

”Se